Med-Ona

info@medona.si

+386(0)15680781 (Pon – Pet: 10:00-14:00)

Nosečnost

Ultrazvočni pregledi (UZ) v posameznih obdobjih nosečnosti

Ultrazvočna preiskava je neboleča in ne-invazivna diagnostična metoda. Omogoča vizualizacijo različnih tkiv v telesu z uporabo posebne sonde in ultrazvočnih valov različnih frekvenc.

V nosečnosti lahko z UZ ugotavljamo pravilen morfološki razvoj organov, osnovno zgradbo telesa in primerno rast ploda.

PREISKAVE:

– zgodnja morfologija z NS (nuhalno svetlino)

– morflologija ploda med 18.-22.t.n.

– kontrola rasti ploda

S posebno UZ preiskavo in kardiotokogramom v II. polovici nosečnosti lahko ugotavljamo bio-fizični profil ploda, izmerimo lahko dolžino materničnega vratu in pretok v materničnih žilah ali pa vas razveselimo s 3D/4D vizualizacijo vašega še nerojenega otročka.

 

Nuhalna svetlina in dvojni hormonski test za nosečnice tudi na napotnico ZZZS.

do 10 t.n.

Potrditveni UZ

11-14 t.n.

Nuhalna svetlina (NS) in zgodnja morfologija ploda

18-22 t.n.

Morfologija ploda in BPP (po 20 t. n.)

35-37 t.n.

6 t. po porodu

Poporodni pregled *

* Poporodni pregled je predviden 6 tednov po porodu.

Opravi se splošni ginekološki pregled in ultrazvočni pregled rodil, lahko se odvzame bris PAP in opravi pogovor o zaščiti po porodu in dojenju.

do 10 t.n.

Potrditveni UZ

11-14 t.n.

Nuhalna svetlina (NS) in zgodnja morfologija ploda

18-22 t.n.

Morfologija ploda

35-37 t.n.

6 t. po n.

Poporodni pregled

BIOFIZIČNI PROFIL PLODA- BPP

Na pogosteje se pregled izvaja v drugi polovici nosečnosti ali v zadnjem trimesečju in se uporablja za oceno počutja ploda v maternici. Opravi se s pomočjo ultrazvoka (UZ) in kardiotokograma (CTG). 

Ocenjujemo tonus ploda, gibanje, prisotnost dihalnih gibov, kakovost posteljice in količino plodovnice ter spremljamo srčno frekvenco ploda v daljšem časovnem obdobju (CTG).

* Poporodni pregled vsebuje: Svetovanje (prehrana, gibanje, prenatalni testi, pregledi v nosečnosti, cepljenje, zdravila, prehranski dodatki)

Prenatalne genetske preiskave

To je neinvazivni predrojstveni test za odkrivanje najpogostejših trisomij pri še nerojenem otroku iz periferne krvi nosečnice.

S testom se odkriva najpogostejše in klinično pomembne nepravilnosti na kromosomih. Test se lahko izvede kadarkoli od 10. tedna nosečnosti dalje.

Test je komplementaren (dopolnjuje) presejalnemu testu Nuhalna svetlina z dvojnim hormonskim testom, ki se opravlja med 11.-14 tednom nosečnosti.

Prednost NIPT je visoka zanesljivost pri odkrivanju najpogostejših trisomij (več kot 99 %) in neinvazivnost v primerjavi z amniocentezo in biopsijo horionskih resic.

Najpogosteje se  NIPT test opravlja zaradi suma na povečano tveganje za rojstvo otroka s trisomijami, ob povišanem tveganju, ki ga dobimo z merjenjem nuhalne svetline z ali brez dvojnega hormonskega testa ali zaradi kromosomskih napak v predhodnih nosečnostih.

Vedno pogosteje pa se za ta test odločajo nosečnice, ki želijo zanesljive rezultate,  so težje zanosile ali so zanosile po postopkih za oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Sodelujemo z več laboratoriji in ponujamo različne preiskave:

NeoBona osnovni

Trisomija 21, 18, 13, anevploidije spolnih kromosomov in spol ploda

 

NeoBona GenomeWide

Trisomije 21,18, 13, spol ploda in anevploidije spolnih kromosomov, pregled vseh avtosomnih kromosomov (anevploidije, duplikacije, delecije večje ali enake 7Mb)

Panorama je najzanesljivejši način neinvazivnega pregleda otrokovega genetskega stanja iz vzorca mamine krvi. Je edini NIPT, ki v vzorcu materine krvi razlikuje med materino in plodovo zunajcelično DNK. Uporablja tehnologijo SNP, ki ima dokazano največjo točnost in natančnost.
– Osnovni: trisomija 21, 13, 18, triploidija, genetski spol otroka
– Standard: trisomija 21, 13, 18, tripolidija, genetski spol otroka, trisomije spolnih kromosomov, monosomija X
– Plus: trisomija 21, 13, 18, triploidija, genetski spol otroka, trisomije spolnih kromosomov, monosomija X, mikrodelecija 22q11.2 (DiGeorge sindrom)
– Razširjeni: trisomija 21, 13, 18, triploidija, genetski spol otroka, trisomije spolnih kromosomov, monosomija X, mikrodelecija 22q11.2, Prader-Willi sindrom, Angelmanov sindrom, mikrodelecija 1q36, sindrom Cri-du-chat

Horizon je test prenašalstva dednih bolezni Horizon pomaga parom ugotoviti stopnjo tveganja za prenos resnih genetskih motenj (npr. spinalna mišična atrofija) na svojega otroka.

Vistara je NIPT predrojstni presejalni test, pri katerem z analizo zunajcelične DNK ploda v materini krvi ugotavljamo, ali obstaja tveganje za različne monogenske bolezni. Vistara preseja za hude monogenske bolezni, ki so posledica naključnih mutacij v enem od 30 različnih genov, kot je npr. Noonan sindrom, Rett sindrom, osteogenesis imperfecta …

090 33 44

(1,49eur/min)

Svetovalna telefonska linija

Na svetovalni liniji smo dosegljivi:

Ponedeljek 10:00 do 12:00
torek 10:00 do 12:00
sredo 10:00 do 12:00
četrtek 12:00 do 14:00
petek 10:00 do 12:00